Drewniane-Olejowane

blaty kuchenne drewniane-olejowane wykonuje się zarówno z drewna litego, jak i klejonki, czyli drewna klejonego warstwowo, która jest zdecydowanie trwalszym materiałem z uwagi na to, że proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien, przez co drewno nie wypacza się i nie pęka.

Wybierając blat drewniany należy zwrócić szczególną uwagę na twardość drewna z którego ma być on wykonany. Polecamy tutaj szczególnie gatunki drewna twardego (buk, jesion, dąb) lub coraz częściej stosowane gatunki drewna egzotycznego, znacznie twardsze i odporniejsze (merbau, teak, palisander, bambus, tauri, orzech amerykański, venge). Bez względu z jak odpornego i twardego drewna są wykonane, powierzchnia drewna musi być dodatkowo zabezpieczona przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi.

W tym celu stosuje się lakiery lub oleje do drewna. Zaletą blatów drewnianych olejowanych lub lakierowanych jest ich odnawialność. Zaletą olejowanej powierzchni jest również to, że można ją odnowić tylko na uszkodzonej powierzchni. W przypadku blatów lakierowanych konieczne jest zeszlifowanie całej powierzchni. Szczególnie polecamy blaty olejowane ze względu na to, że olej wnika znacznie głębiej w powierzchnię, konserwując ją i przedłużając żywotność blatów.

Czy wiesz, że: Aktualnie w naszej ofercie znajdą Państwo nowe wzory, nowoczesnych kuchennych mebli...